Λίγα λόγια για τη Δυσλεξία

Τι είναι η δυσλεξία;

Δυσλεξία είναι η ειδική μαθησιακή δυσκολία που εντοπίζεται στο γραπτό λόγο και αφορά ιδιαίτερα την ανάγνωση, τη γραφή και την ορθογραφία. Προϋποθέτει ότι το παιδί έχει φυσιολογική νοημοσύνη και έχει μπει σ΄ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης.

Ως εκ τούτου, αποκλείονται τα παιδιά που έχουν χαμηλή νοημοσύνη ή απουσιάζουν  από το σχολείο για μεγάλο χρονικό διάστημα

Πόσο συχνά συναντάται η δυσλεξία;

Υπολογίζεται ότι η δυσλεξία παρατηρείται στο 5% των παιδιών και είναι πιό συχνή στ' αγόρια.

Ποια είναι τα αίτια;

Τα αίτια της δυσλεξίας είναι νευρολογικής φύσεως και συνδέονται με την οπτική και ακουστική επεξεργασία.

Πότε ο γονιός αντιλαμβάνεται ότι κάτι συμβαίνει με το παιδί;


Τη δυσλεξία την αντιλαμβανόμαστε συνήθως αφού το παιδί φοιτήσει για ένα διάστημα στην Α΄δημοτικού και εμφανίσει δυσκολία στην εκμάθηση της ανάγνωσης ή της γραφής ή και των δυο.

Ποια είναι τα σημάδια της Δυσλεξίας;

Έντονη δυσκολία στους πρώτους μήνες της σχολικής εκπαίδευσης ή αν κάνει κάποια από τα τυπικά λάθη όπως παραλείψεις γραμμάτων, αντιστροφές γραμμάτων ή αριθμών ή επαναλήψεις λέξεων ή “καθρεπτική” γραφή, αντιμεταθέσεις συλλαβών, τότε θα πρέπει οι γονείς να συμβουλευτούν κάποιον ειδικό.

Υπάρχει θεραπεία για τη Δυσλεξίας;

Η δυσλεξία, αν διαγνωσθεί έγκαιρα μπορεί να βελτιωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό. Ένα παιδί βέβαια με δυσλεξία δεν θα γίνει ένας ενήλικας χωρίς δυσλεξία. Μπορεί όμως μέσω της θεραπείας να αναπτύξει τέτοιους μηχανισμούς που δεν θα του δημιουργεί πρόβλημα στην κοινωνική και την επαγγελματική του ζωή.

Πόσο διαρκεί η αποκατάσταση;


Αυτό εξαρτάται από την κάθε περίπτωση. Κάθε παιδί έχει τον δικό του ρυθμό μάθησης, αλλά συγχρόνως και οι γονείς οφείλουν να βοη
θήσουν συναισθηματικά την προσπάθεια των παιδιών τους. Σε περίπου δυο - τρεις  μήνες, το παιδί και οι γονείς καθώς και οι δάσκαλοι βλέπουν τα πρώτα σημάδια βελτίωσης.

Ποια είναι τα θετικά της έγκαιρης διάγνωσης;


Εάν γίνει η διάγνωση έγκαιρα και από κάποιον ειδικό στις δυο πρώτες τάξεις του δημοτικού, το ποσοστό επιτυχίας στην αντιμετώπιση της δυσλεξίας είναι πολύ μεγαλύτερο.

Παπαδοπούλου Αλεξάνδρα
Ειδική Παιδαγωγός MSc

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τί είναι η Μέθοδος ABA?

Αγιος Βασίλης έρχεται....ή μήπως όχι? Ποιά τα υπέρ και τα κατά του να πιστεύουν τα παιδιά στον Άγιο Βασίλη?

Ασφάλεια και εκτός σπιτιού